BLOG - 18 (MÜTEAHHİD olarak kendim satsam olmaz mı ?)
- Ayşe GÜNEŞ
- 21 Ara 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Şub 2023
Kendiniz pek tabiki satabilirsiniz ama hiçbir zaman kurumsal bir duruş sergileyemez, mahalle arasında kalırsınız.
Ali KOÇ ve FORD örneğini düşünün. Ali KOÇ, FORD satarsa ne olur? Hem yaptığı işe hem ekibine güvenmiyor hem de bu kadar aciz mi gibi bir mesajlar geçer aklımızdan .. İşte sizin durumunuz da böyle bir algı yaratır.
Bir de şunu dikkatinize sereyim.

TR yerel mağazacılığa alışmış olduğu düzendeyken çok gergin alış-veriş tecrübeleri yaşıyorduk. Bir mağazaya giderdiniz başınıza biri dikilir, lütfen siz isteyin ben indiririm der, siz hangi ürüne yaklaşsanız biri arkanızdan sürekli takiptedir. Bi de tanışmaya / illa tanıdık çıkmaya çalışırlardı. Yerelde halâ var o tipler.. Bunalır ve çoğu zaman eli boş çıkardık.
Sonra tüm gelir gruplarına tedarik sağlayan ve satış grafiklerini alt üst eden AVM kültürü geldi. Tamamen insan onuruna uygun alış-veriş imkanı sağlayan..
Gidip özgürce geziyorsunuz, dilediğinizi alıp kabine girip deniyorsunuz, kimse peşinizde değil.. Görevli personelden beden soruyorsunuz o kadar..

Sonra kucak dolusu alıp çıkıyorsunuz. Kimse rafları düzeltmek için arkanızı peşlemiyor. Veya tanışmak için fırsat kollamıyor. .
Bunun en iyi örneği orta direk ev giyimine hizmet eden LCW oldu.. Perakende sektöründe kendi segmentinin lideri konumuna oturmasının en büyük sebebi, işte hoşumuza gittiği şekilde alıcıyı özgür bırakması ve iade yolunu stressiz sağlayarak müşterisine “benim için değerlisin, hepsi senin, buyur gez” mesajını vermesi oldu. Yeni dünya düzeninde kimse kendisine bir şey satılmasını istemiyor/ satın almak istiyor.
İşte alıcıya sağlanan bu konfor yerel mağazacılığı bitirme noktasına getirirken AVM kültürünü pick yaptırdı. Şimdi aynı şeyi inşaat sektörü için düşünün!
Siz bir müteahhit olarak alıcıyla iletişime girdiğinizde aciz bir imaj çiziyorsunuz. . Üstelik sadece şahsî menfaati için satış yapıp- para kazanmak isteyen ve elinden çıkarmak istediğini sunan biri olarak görülüyor ve itici bulunuyorsunuz.
Kurumsallıkta “patron” ne kadar ortada değilse o kadar vardır/ o kadar kıymetli bir güç gösterisidir aynı zamanda.. Bir şirkette “Patron” ne kadar ortada ve her birimin içindeyse çöplüktür orası..
Tecrübelerimiz bunu gösterdi.. Geçen aylarda bi projeyi ziyarete gittim, yaşadıklarımı anlatıcam, ne demek istediğimi daha iyi anliycaksınız.
Lütfen kendinize iyi bakın, sevgiyle kalın güzel insanlar!
Ayşe Güneş